Team LS

Om livet med tre härliga individer!

Söndagsträning!

Publicerad 2011-02-21 22:00:28 i Allmänt,

Söndag var som vanligt = Suse-träning. Även idag fick Skunk följa med, hon behöver bli lite lösgjord och få till lite mer kondition innan det är dags för en månad av trimmning och finlir hos Ljungberg.

Tänkte skriva lite om hur jag rider och lägger upp ett träningspass!

Övningen jag hade planerat för dagen var att rida lite rakriktningar på volten för att få kontroll på yttersidan och främst ytterbogen som gärna petar ut.

Jag rider alltid samma övningar under uppvärmning men jag kombinerar dem på olika sätt beroende på hur hästen känns. Idag började jag med lite longering för att få bort det värsta sprallet ur benen, tycker det är ganska bra nu när underlaget i hagen inte tillåter så mkt spring. Hon blir lite väl överladdad när hon får fats mark udner fötterna och istället för att sitta upp och behöva bråka så får hon spralla lite på linan först!

Satt upp och kontrollerade att hon gav efter för tygeln i båda sidor genom att böja henne, det var lite motstånd i höger sida så hon fick skritta igång och göra om övningen ett par ggr till i skritt tills hon gav efter fint. När jag böjer henne sitter jag på helt långa tyglar, drar handen längs ena tygeln och tar mjukt huvudet mot min fot, så fort hästen ger mig eftergift så får hon sin eftergift av mig.

Nästa steg är att ge efter för bettets tryck, där håller jag ett mjukt men stabilt tag i munnen och bumpar mjukt med benen. När hon släpper i nacken och höjer ryggen så får hon eftergift. Det kan bli en hel del plockande upp och ner med tyglarna här i början om hon inte är riden ordentligt på ett par dagar men hon ger alltid efter på ett trevligt sätt, nån enstaka gång behöver jag gå på henne lite med sporren för att ge henne lite hjälp på traven. Hon har alltid ett val, hon kan välja att gå emot bettet och skänkeln men då är det obekvämt (absolut inte obehagligt!) och när man ger efter så låter jag henne vara ifred. Hennes eftergift är att jag blir passiv och låter henne vara ifred =)

Den här sista övningen tar jag med mig upp i traven, först under lättridning i båda varven där jag även böjer loss henne i nacken och flyttar henne lite i sidled för att lossa bogarna. Rider lite öppna och sluta på volten för lösgöra, hela tiden i en mjuk låg form. När hon har blivit varm och mjuk i kroppen börjar jag med att ta fatt på yttersidan på allvar, svänger rakt genom volten eller rider en liten bit rakspår på volten för ytterskänkel och yttertygeln under tiden som jag öppnar upp inåt genom att ta bort innerskänkel.

Jag lägger in lite tempokontroll under hela tiden i alla gångarter, öka farten -< minska farten, öka steglängd -< minska steglängd. Detta tycker jag är bra för att få den rappa för hjälperna och att få dem behålla fokus på mig!

Galoppövningarna består just nu av rakriktning, att hon ska gå dit jag vill när jag ber henne och även tempokontroll. Jag vill att hon ska kunna gå i en lugn rullande galopp likväl som en snabb och energisk, dock så ligger folkuset på lugn nu för hon blir lätt stressad. Hon är väldigt lätt-gasad och svårare att få henne att coola ner.





Mitt pass idag såg ut såhär;

10 min longering
30 min uppvärmning och lösgörande
Sen red jag ungefär 1h med lite blandat arbete, många skrittpauser och pratstunder där vi tränade på att stå stilla och vara passiv.

Fick till och med henne såpass fokuserad att jag kunde lägga in lite rakriktning på långsidorna och diagonalen!! Den övningen brukar resultera i dunder och bra och tjuvryck. Men hon var så jäkla underbar! Hon höll sig lugn, lyssnade på mig och gjorde verkligen sitt bästa =)

Sen skrittade jag av ordentligt vid hand, utan sadel och med Back on Track täcket på. Hon gillar verkligen det täcket och det har gjort stor skillnad på hennes rörlighet nu när hon alltid åker med det i släpet både före och efter ridningen :)



En liten insikt i hur jag rider!
Hoppas ni har det gott i solen =)

Enya!

Publicerad 2011-02-18 22:19:36 i Allmänt,



Hade skrivit en jättelångt inlägg som bara försvann.. MORR!!

Orkar inte skriva nytt igen.. Red iaf en härlig runda på Enya i torsdags, tog en ny väg för att kolla om det var ridbart där. Men tyvärr så låg det både is och skarsnö kvar på vägen =( Enya klarade ut både djupsnö med ett för henne helt okänt underlag. Där går en bäck som stigen går över men iom snön så hade stigen försvunnit och allt såg ut som ett gapande dike, Enya tvärstannade och skrek med hela sig att hon inte vågade gå så jag fick hoppa av och tog henne i tygeln och gick före. Då släpper hon allt och bara följer mig.. Tillit!!

Satt upp igen efter stigens slut och red hem över kohagen för att slippa den värsta skarsnön, där bjöd hon upp till trav och guuud vad härlig hon är. Man bara ler och njuter, hon flyter fram trots ojämn frusen mark. Härliga, underbara, fina, vackra häst jag älskar dig <3

Rymlingar!

Publicerad 2011-02-16 21:35:00 i Allmänt,

I dag ringde mamma mig på jobbet halvt panikslagen för hästarna hade rymt. De stod hos grannen och hade tagit sig igenom vårt elstängsel samt hans taggtrådsstaket =S Alla tre var ute, ingen hade grimma på sig. Men när mamma kom upp så hade farfar lyckats locka tillbaka dem in på vår åker och mamma kunde fånga Enya och börja ta sig hemåt. Det var tre genomsvettiga, uppspelta men otroligt nog hela hästar som hon tog hem. Enda skadan var en tappsko och ett litet balltramp på Enya. Helt otroligt!

Fick ringa Johan.. Igen! Som tur var kunde han komma redan i morgon!


Söndagsträning på Suse!

Publicerad 2011-02-13 18:31:18 i Skunky,

Klockan ringde halv sju.. Jag var stendöd.. Snoozade.... Snoozade... Snoozade..

Kom iaf upp efter ett tag och åkte för att hämta mamma och vidare upp till stallet för att hämta upp Skunk. Åkte till Suse för att träna, det är så kul att träffas för att träna. Jag sitter alltid själv och rider så det är både roligt och nyttigt med sällskap!

Min lilla Mulle Mustang var pigg men på ett bra sätt! Sist vi var där var hon mer bråk-pigg men idag var hon really nice. Arbetsvillig och kämpade på bra trots att hon inte orkade riktigt hela vägen. Det märks att hon inte har gått med nån reda på nästan hela vintern för hon var ganska stel och satt lite fast här och där. Fick nästan bara rida lösgörande så att hon blev sådär mjuk och rund som en gummiboll :)

Framåt slutet jobbade jag lite med rakriktningen på Peters 4-kant för att få kontroll på bogarna och kunna plocka loss henne från bettet i båda sidorna. Nu har hon inte riktigt styrka att bära sig hela tiden men små stunder är hon helt underbar, hon bara flyter fram och jag kan bara njuta och följa med :) Vi flyttade även lite på framdelen för att lossa bogarna ännu lite mer innan det var dags att sluta för dagen.

Mamma skulle skritta av henne.. Skunk passade på att leva rövare =S Inte bra alls, det har tagit mig 10år att få upp mamma på hästryggen igen och så spökar Skunk så att hon bli rädd. Dock så redde mamma ut det så skadan är kanske inte alltför stor. Vi får väl se helt enkelt, om man ska vara helt ärlig så kanske Enya är en bättre häst till mamma för hon är så genomsnäll och ärlig att hon aldrig skulle hitta på bus. Vi får se, Skunk passar ju mig ganska bra även om Enya helt klart ligger närmst hjärtat <3

Ny blogg!

Publicerad 2011-02-13 17:00:59 i Allmänt,

Den gamla bloggen var ju egentligen tänkt som en hundblogg och Ella har meddelat att hon vill ha tillbaka sin plats i etern ;)

Denna bloggen blir en blogg om mig, mitt liv och mina underbara hästar!

Lördag!

Publicerad 2011-02-12 18:03:00 i Allmänt,

Idag har varit en bra dag!

Fick sovmorgon till 9 och det kändes riktigt lyxigt. Jag är världens mest morgontrötta människa så det är det lyxigaste som finns att slippa släpa sig upp när man är dödstrött utan kan ligga kvar en stund i sängen och vakna.

Dagen i övrigt bjöd på spekulanter på hästtransporten --> http://www.blocket.se/halland/Boj_Bravo__90_32059907.htm?ca=20&w=1

Dessutom gick jag och vovvarna på upptäcksfärd i skogen, nu när solen sken och snön har gett sig såpass att de kan ta sig fram igen. Fick även hämtat hö igen så nu räcker det i 3v igen, skönt!

Jag och mor passade på att ta en liten ridtur på kvällen, hon red Enya för första gången =) För ett halvår sen hade mamma aldrig satt sig på Enya. Men nu red hon minsann ut i skogen på henne i bara sidepullet, heja morsan ;) Jag satt på en riktigt piggelin Skunk som bjöd på diverse akrobatiska övningar! Skönt att komma ut var det i alla fall =)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela