Team LS

Om livet med tre härliga individer!

Hemskt besked!

Publicerad 2011-06-30 23:59:36 i Allmänt,

Fick idag besked om att en gammal vän har gått bort efter en tids sjukdom..
Vi tappade kontakten ett tag efter han var tvungen att ta bort sin häst men bara för ett litet tag sen korsades våra vägar igen. Han var uppe och hälsade på mina hästar och tog med Enya ut på promenad.



Kom att tänka på alla timmar vi har spenderat till häst i skogen ihop,
alla gånger vi har haft galopprace uppe i Bröda,
alla gånger du var snäll och tog med mitt 7-åriga jag på b-ponny ut i skogen på långa rundor och du hade alltid en ängels tålamod!
När vi hade galopptävlingar och du lät mig och Maria vinna varje gång bara för att jag blev så glad över att min ponny var snabbare än stora Scarlet ;)
Eller när vi red på upptäcksfärder och hittade nya vägar, red vilse och kom hem flera timmar senare än planerat.

Hur jäkla kul vi hade sen när jag blev äldre, alla sätt vi hittade på att jäklas med varandra under våra ridturer. Minns så väl hur man väntade på tillfället när du inte riktigt hade full uppmärksamhet och jag satt bakom på Windy och satte hälarna i henne så hon sköt iväg. Där satt du på långa tyglar helt oförberedd när Scarlet drog iväg efter men bara skrattade åt det hela.
 


Du ska ju inte vara borta.. Du ska ju sitta där på en taktande, frustande häst på vägen framför mig!! Du ska vara den glada, tysta, tålmodiga människan som jag minns dig..

Otroligt sorgligt och det känns helt ofattbart, det var alldeles för tidigt för att han skulle försvinna. Efter att ha kämpat mot sin sjukdom länge vann den tillsist. Hoppas du får frid där du är, du kommer att vara otroligt saknad av oss som är kvar här nere!

Varning för äckel-bild!

Publicerad 2011-06-25 23:09:17 i Skunky,

Skunk's ben ser mycket bättre ut nu! Skrev på FB att benet var svullet och fick frågan om det inte kunde vara insektsbett. (Tack Ida!) Så jag provade att kleta på lite cortisonsalva och svullnaden går sakta men säkert ner =D Sköönt!

Och vi har börjat behandla bort inken med Xxterra och det verkar gå åt rätt håll, redan första dagen var det stor skillnad! Varnar för lite äckliga bilder!


Inken den 22/6 2011
Tvättad innan första påstrykningen med Xxterra
Storleken är ungefär som en 5 krona.


Bubblade utåt kanske 1cm på det stället som petar ut mest.




Och efter 3 dagars behandling ser den ut såhär;


Lite, lite svullet runt om idag men själva inken verkar krympa. Bubblan utåt har nästan försvunnit helt nu =) 3 dagar kvar, hoppas det här gör susen!

Xxterran var iaf dyr som ocker, den pyttelilla burken kostade 1700.- =S Men fungerar den så är den värd det dubbla!

Dags för igångsättning av knubbsälen!

Publicerad 2011-06-24 15:58:48 i Enya,

Eftersom jag och Enya tydligen har anmält oss till clinic på söndag så fick jag lite kalla fötter igår. Kan nog vara bra om hon är riden lite innan dess iaf, hon har ju också fått stå över min sjukskrivning och mamma har följt med ut en runda i skogen bara.

Tänkte mjukstarta med en skogsrunda, Skunk behövde gå ur sig lite träningsvärk och Enya få en mjukstart. Planen sprack ordentligt! Skunk kom in med ett tjockt framknä och ben så det blev boxen för henne direkt. Vet inte vad som har hänt för hon är inte halt men benet är jättetjockt =S

Fick iaf sadla Enya och rida lite hemma bara. Trodde jag!! Enya tyckte annorlunda och var riktigt tjurig så fort jag ställde lite krav och försökte tilloch med lätta i framdelen. Tur är att hon fortfarande lyssnar så bra på rösten så jag röt till och hon höll sig på marken. Ändrade planen till longering inspänd och det gick superbra =) Fick till och med ett par fina galoppfattningar så nu kan jag nog börja lära in galoppkommando och kanske få ordning på galoppen! Men ridningen blev ingen vidare succé om man säjer så..


Åkte till Rosenberg i förmiddags för att göra ett nytt försök. Började även idag med longering och sen satt jag upp, Enya var precis lika tjurig och gick och tryckte emot på alla ställen hon kunde. Men.. Matte var envisare och hade nu hjälp av ridhusväggarna så jag vann tillsist och fram på slutet kunde hon trava runda fina volter och hålla tempo. Utan att gå emot och trycka och faktiskt ha hittat en riktigt fin och trevlig takt!

Lite uppvaknande för mig. Får nog ta tag i Enyas ridning lite mer =/ Gå undan för tryck är ju a och o och när inte det funkar så funkar ingenting.. Nya tag!

Träning för Peter!

Publicerad 2011-06-21 22:10:35 i Skunky,

Första träningen sen smällen..


Med tanke på hur Skunk har bitchat sig så hade jag inga större förhoppningar om träningen idag, tänkte att det kan ju bli kul att se Peter korrigeringsrida lite ;) Men.. Jag satt upp och red och med hjälp av en peppande, pushande och tidvis skällande Peter så red jag själv igenom tjafset!! Är faktiskt riktigt stolt över mig själv att jag vågar sitta kvar och fortsätta rida fast hon lättar både bak och fram bitvis. Men trixet var helt enkelt att inte bråka, inte ge henne chansen att reta upp mig och därmed få mig att ge mig. Uan framgångsreceptet är att sitta kvar i det samlande tygeltaget, helt lugn och bara håll och fortsätta mata på med skänkel och sporre tills HON ger sig och slutar gå emot. Det tog kanske 10 min sen behövde vi inte bråka om det mer!

Resten utav första passet jobbade vi med kontraställning på volten, svårt!! Men fy så nyttigt det var! Så arg Skunk var för att hon tyckte det var jobbigt i början och inte ville jobba. Men så jäkla fin hon var mot slutet när jag bara behövde höja handen lite, mata på med skänkeln och så gick hon där utåtställd =D


Mamma red sitt första pass under vår paus, det gick inte alls! Mamma fick kortslutning, hästen fattade noll och det blev pannkaka. Tillbaka till basics och sakta men säkert lossnade allt igen. Anna övertalade mamma att rida ett pass till på eftermiddagen och det var nog tur för mamma var ganska sur och frustrerad efteråt. Vi är rätt lika där, vi blir båda sura på siog själv för att man är så jäkla kass ;)

 Sen fick jag hoppa upp och provrida Josey en sväng, kul att rida en sån pärla! Kände lite på hur en riktig spin ska kännas, galoppombyten som bara gick kanoners. Så härligt!

Mammas andra pass gick däremot riktigt bra! Allt som de tjatade in under första passet satt och det gick verkligen skitbra :) Hon gjorde både långsamma spin, nästan en rollback och dessutom ett riktigt fin galoppombyte! Go mami!! =D



Mitt andra pass gick faktiskt riktigt jäkla bra! Påminde bara lite om den där kontraställningen och sen satt neckreiningen igen. Och jag kunde sitta där och glida med ;) Iaf när jag kom ihåg att styra med fötterna! Började även med spinnen lite mer på allvar och fick till ett par riktigt fina. Spunk är så otroligt fin nu efter Evas kotknackning, jätteskillnad på hur hon rör sig. Hon är mer styrbar nu och man kan lätt flytta de olika kroppsdelarna var för sig och hon är riktigt atletisk. Har lite filmer från träningen idag men de kommer när de är redigerade.

Skunk var verkligen hur underbar som helst idag <3

Äntligen ett bra ridpass!

Publicerad 2011-06-20 21:50:48 i Skunky,

I morgon är det första träningen för Peter sen olyckan..
Jag är ganska nervös, ska hästen vara en jäkla apa och ska jag orka rida och inte bara åka häst? Det lär visa sig, man får ju ta det för vad det är. Kanske är lite väl övermodigt att sätta sig och rida dubbla pass när man knappt pallar ett pass men det är lika bra att passa på när jag är uppe och får hjälp!


Fick iaf åkt till Rosenberg med Skunk för att känna på henne lite inför morgondagen. När vi kom dit var Lighten med ryttare redan i ridhuset och han tyckte nog det var kul med tjejsällskap ;) Skunk är enligt fd. ägaren hingsträdd men av det såg jag ingenting idag. Hon var så cool och duktig! Däremot så var hon ganska piggelin och det tog ett tag innan myrorna i benen hade försvunnit och vi kunde få till lite ridning.


Hon kändes hur fin som helst idag, kotknackeriet har verkligen gjort skillnad! Sen har hon inte nån vidare kondis och blev svettig efter 40min med mestadels trav men hon har å andra sidan stått i över 1 månad och varit halt. Men hon var mjuk, rörlig och kändes riktigt fräsch =) Sen har hon humör som en ättiksgurka så fort man ber om nånting annat än att röra sig framåt dit hon vill *haha*

Jippie!!!

Publicerad 2011-06-20 12:32:21 i Allmänt,

Idag klarade jag teorin till BE-kortet!!

Trots att jag försov mig, inte hann äta frukost och rusade in i absolut sista minuten så fixade jag det. Fy bubblan vad jag är braaaa!! =D

Multi-tasking?!

Publicerad 2011-06-20 12:29:01 i Allmänt,

Fick inget ridsällskap igår och ge mig ut själv på Skunk provade jag i lördags.. Finns nog bara ett ord för den ridturen och det är frustration! Hon var rädd för allt och när vi hade kommit 500m hade jag redan behövt hoppa av 2ggr. Då gav jag upp och red hem och tränade lite trail på gården isätllet. Hon är ett riktigt pucko rent ut sagt att rida ut själv på när hon har vilat!! Man blir så otroligt irriterad när hon blir rädd för stubbar och stenar =P


Igår då.. Fick som sagt inte med mig någon ut så jag fick hitta på något annat. Pappa har varit snäll och byggt en bro av en lastpall så jag kan träna lite hemma så den släpade jag ut i hagen. En pressenning åkte också ut och en hink i snöre. Dags för markträning!


Började med Skunk som faktiskt var riktigt duktig! Tog henne först för hon brukar fresta lite på tålamodet och då är det bra att vara clean i skallen när man jobbar henne. Enya sötnosen tränade lite själv under tiden och gick på presenningen och drog i den ;) Skunk var i precis rätt mood så träningen gick super och jag slutade ganska snabbt för att inte fresta på henne när hon var så duktig. Hon ska alltid vilja träna mer när man slutar =) Men vi hann med att både skritta över både bro och pressenning, både med matte bredvis och ute på longerlinan. Och longerade henne över presenningen i alla gångarter, inte en tvekan utan hon höll samma lugna fina tempo hela vägen!

Sen var det dags för Enya! Hon kan allt det här som rinnande vatten förutom longeringen. Det går bra i skritt och trav men eftersom galoppen verkar försvunnen fortfarande så bråkade jag inte om det! Dock var det ganska svårt att träna med Enya.. För jag hade en brunis som ville vara med hela tiden!! Så jag gick och de följde, över bron och över presenningen *haha*


Tog ett par bilder med mobilen;


Tränar Whoa.. Mest svårt för Enya ;)



Presenningen!



En pall kommer lastad!!

Ny sadel och nytt showhuvudlag

Publicerad 2011-06-20 12:11:06 i Allmänt,



Min nya sadel, Continental Equiflex 135 Reiner!

Helt underbar, jag är helt kär =) Dock så lade mamma snabbt beslag på den iom att den är tänkt till Enya först och främst. Som tur är så får jag väl låna både sadel och häst emellanåt!




Huvudlaget som är ett enöras från Reinsman X-series.


Swarowski på conchos på örat


Antikbehandlat spänne


Conchos vid bettet, också med Swarowski

Kotknackare till både hästar och matte.

Publicerad 2011-06-18 00:22:19 i Allmänt,

Hade ute en dam hos hästarna i onsdags, det var hovslagaren som tipsade om henne då vi har diskuterat fram och tillbaka med Skunk framför allt. Hon är inte helt jämn i kroppen och plockar gärna av sig framskorna i perioder. Ridmässigt är hon lite ojämn men börjar bli bättre.

Johan tipsade iaf om Eva och i onsdags var det dags för ett besök för både Skunk och Enya. Skunk hade låsningar nästan hela länden på högersidan samt vänster bog. Säkert det som har spökat med högerbak som inte vill muska sig helt jämnt! Eva masserade en bra stund innan det var dags att "knacka", Skunk stod och sov med slutna ögon och öronen rakt ut åt sidorna under hela tiden och bara njöt. Även när Eva knackade loss låsningarna med gummiklubba så fortsatte hon sova..

Enya hade lite svårare att slappna av men det gick jättebra även med henne. Eva tog sig tid att stå och kela med henne och lära känna henne först och då är Enya okej med att man trixar. Enya hade en hel del låsningar i nacke och hals och en liten i länden samt ganska spänd i musklerna i länden med. Även hon fick massage innan det var dags att knacka och för att hjälpa Enya slappna av så fick jag täcka ögat när Eva knackade men det gick bra, hon reagerade men var lugn.

Återbesök om 10 dagar, ska bli kul att se om det märks någon skillnad. Jag själv var hos naprapaten i torsdags och blev justerad =)

Hästarna verkade lite loja och trötta idag, de vilade 2 dagar och ska skrittas 2 dagar innan de kan rida som vanligt igen!

Det tar sig..

Publicerad 2011-06-14 22:17:03 i Skunky,

Usch så dålig jag är på att uppdatera!!

Jag har iaf kommit igång ganska bra med ridningen denna veckan. Började med att bara känna lite lätt på en ohalt Skunk hemma i hagen i fredags och red kanske inte mer än 20min totalt men jag var ju tvungen att provrida min nya sadel ;)

Har äntligen fått köpt mig en ny sadel, sålde min WI till en vän som har unghäst och var sadellös till Enya ett par veckor. Ingen fara skedd eftersom jag inte kunde rida och rider inte jag så rider inte mamma =P Iaf så är min nya en Continental 135 Reiner, begagnad och väl inriden och så jäkla skön att rida i. Mamma fick ta den på Enya igår och deklarerade snabbt att "denna sadeln tror jag passar Enya bäst så jag får nog ha den när jag ska rida!" *haha* Bäst att låta mamsen få som hon vill ;)


I lördags red jag trail-clinic för Rolf Blomberg och jag velade länge över vilken häst jag skulle ta. Enya är ju trail-hästen och hon behöver gå lite träningar men å andra sidan så ville jag rida Skunk på ett ställe där jag känner mig trygg. Velade, velade och bestämde mig inte förrens på morgonen innan vi skulle åka för att ta med Skunk. Själva trail-träningen gick väl sådär, hon var ruskigt störig och okoncentrerad och jag vågade inte riktigt sätta åt henne så det blev lite sisådär. Men överlag skötte hon sig fint och vi tog oss igenom alla hinder även om hon försökte slå hastighetsrekord ;) Det är verkligen inte hennes gren men vi tog det som ett bra träningstillfälle! Nästa clinic ska iaf Enya få åka på för trail är verkligen Enyas grej!


Och igår var jag och mamma ute på en liten kvällsrunda, blev bara Getingarna men det var två pigga och glada hästar som var ute. Skunk bara spritter av energi =P Tog en lite längre runda idag och red runt Kedjorna, den tog drygt 1h med mestadels skitt. Travade på första långa goa vägsnutten och i uppförsbacken satte jag mig ner, pussade och vips så galopperade vi. Min och Skunk's allra första galopp ute i skogen =D Så jäkla härligt!

Enya är en riktig klippa, hon sköter sig så himla bra och är så snäll! Vilken guldklimp till häst jag har i den <3 Hon bryr sig inte om att Skunk hoppar för grejer, galopperar eller spookar utan hon håller den gångarten mamma ber om  utan att stimma eller spooka. Idag var hon dessutom lugn och fokuserad och travade på med lågt huvud och ett bra tempo utan att vilja springa iväg.. Min lilla häst börjar bli stor! Hon går på PeeWee-bettet nu och verkar faktiskt gilla det än så länge. Om det är i skallen det börjar släppa eller att hon faktiskt gillar bettet är svårt att veta men huvudsaken är att det funkar både för Enya och mamma =)

Ganska överlycklig!

Publicerad 2011-06-03 22:57:00 i Allmänt,

Lektionen för Lasse gick riktigt bra, helt klart över förväntan! Jag var ju både stel, klumpig och dessutom fortfarande lite öm men kroppen samarbetade hela halvtimmen =)


Och hästen... Vilken häst =)
Trots att det är mitt i betäckningssäsong och han är i full tävlingskondition så uppför han sig perfekt, lugn, cool och väluppfostrad ut i hovspetsarna. En riktig gentleman! Hade han inte haft så mkt hingstkaraktär kunde man lätt tagit honom för en valack just för att han är så cool.
   Jag fick göra en ordentligt uppvärmning av både honom och mig, öppnor och slutor, öka och minska tempo mm. Lighten är mest dressyrriden de senaste åren så det var lite mer tygelkontakt än vad jag är van vid med Skunk så lite ringrosig var jag allt. Tog en liten sund innan jag kunde slappna av och rida istället för att bara åka med men sen lossnade det mer och mer.


Fick prova på både rollbacks, galoppombyten och spin. Trots att hästen inte egentligen kan spin ;) Han gör rätt men utan farten! Och vilken galopp =D Var lite nervös inför första fattningen men det ar en riktig gunghästgalopp som man bara kunde sitta med och njuta.

Han var känslig och lyhörd och var ungefär av samma personlighet som Enya, gjorde vad man bad om lugnt och fint. Jämför man med Skunk så är hon nästan överkänslig och gör allt blixtsnabbt.

Var riktigt kul att få låna Lighten =) Hade ett sillysmile nästan hela tiden!

Pirrigt!

Publicerad 2011-06-01 23:09:53 i Allmänt,

I morgon ska jag rida för Lasse..

Och i går fick jag ett mail från honom där han frågade om jag ville låna hans häst på lektionen. Eftersom Spunk fortfarande inte är helt fräsch efter spiktrampet så tackade jag självklart ja! Dessutom har jag alltid varit tok-kär i den hingsten och då är det klart man passar på att rida när man får chansen ;) Så nu är känslan pirrig på ett förväntansfullt sätt istället för "panik-rädd-pirret" som jag har känt innan i veckan. Taktik från Lasses sida eller bara ett sammanträffande? Inte vet jag men det gjorde att jag istället för att våndas över att något ska gå fel istället ser fram emot lektionen, just för att det ska bli så kul att få lära känna Lighten på närmre håll!

För er som är nyfikna så kan ni alltid googla på Stall Rosenberg så finns han där ;)


I morgon kväll åker jag ner med Skunkan till Johan så ska han se om han kan kan hitta något mer i hoven iom att hon är ojämn i höger varv. Dessutom ska hon få på tappskon. Världens bästa hovis som är snäll och fixar på sin semester, han är guld =) Sen hoppas jag att hon är okej så att jag kan åka upp till Peter med henne på tisdag och träna.



Har haft sån himla tur att jag har hittat inte bara en bra tränare utan TVÅ! Och de fokuserar på olika saker och coachar på helt olika sätt men det harmoniserar så bra. Två vägar som flätas samman till ett och samma mål =)

När jag tränar för Lasse så känner jag igen så mycket från hundträningen (vi har tränat för samma hundtränare) och han lär ut på ett ganska "klickerskt" sätt, mycket positiv förstärkning och peppning och han pushar en utan att vara för tuff. Ger han kritik så kopplar han ihop det med något man gjorde bra tidigare och berömmer direkt när man är minsta lilla steg åt rätt håll. För Lasse är det mer allmän grundträning, hur jag ska sitta i galoppfattningen eller hur jag får kontroll på just den kroppdelen på hästen.När man går ut från en Lasse-träning så kan det ha gått rätt kasst men man är ändå supernöjd med både sig själv och hästen, det är verkligen toppen! Ska bli kul att komma igång med den träningen igen =)

Peters träningar är lite annorlunda, för det första är han en mer verbal person. Han tjoar gärna på en, man vet om när man gör fel för då svär han åt en och man vet verkligen om när man gör rätt för då berömmer han precis lika högljutt =) Han ger kritiken på ett riktigt bra sätt som funkar i min tröga skalle, han säjer inte vad du gör fel utan vad du ska göra istället ex. så säjer han inte "dra inte i innertygeln" utan han säjer "släpp innertygeln". Liten skillnad kan tyckas men det gör stor skillnad när jag rider. På Peters lektioner är det skitnoga med att allt ska läras in rätt för tävling från början, för att rida snygga volter på tävling så måste man kunna svänga ordentligt för neckreiningen. Han retas och jävlas med en och man kan vara skitsur när man sitter och rider och inget funkar, sen gör man rätt och får beröm och man blir sådär barnsligt stolt. När jag åker från Peter så är jag oftast glad och stolt över hästen men yttepyttelite missnöjd med min ridning så jag är ruskigt taggad att träna som fan och kunna bevisa för honom nästa gång att jag visst kan ;)


Som sagt.. Två olika lärosätt men båda fungerar skitbra på mig! Man fokuserar på olika saker och allt flätas samman och förhoppningsvis växer jag till en betydligt bättre ryttare än vad jag nånsin varit förut =)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela