Team LS

Om livet med tre härliga individer!

Tandläkarbesök!

Publicerad 2011-03-31 20:30:12 i Allmänt,

När jag red i söndags fick jag ännu en gång känslan från Enya attt något är vajsing i hennes mun, hon går och håller fast bettet eller plockar upp det och biter i det, gapar när man tar i tygeln. Däremot gör hon bara det i början på passet och när man har ridit en stund så slutar hon men man får aldrig det där goa suget på bettet som jag eftersträvar. Det kan ju bero på flera saker, hon hade ganska rejäla sår i mungiporna och märken i munnen när hon kom hem från inridningen eller så beror det på tandbyte eller att hon går med fel bett osv.

Men iom att jag tar dem regelbundet till tandläkaren så visste jag att iaf under tiden hos mig har hon gått med rätt bett, jag vet att bettet sitter på rätt ställe i munnen och jag vet att jag har en mjuk hand. Så jag har fått låta henne vara under början av passet för att sedan kunna börja lirka loss munnen.

Men i måndags red mamma henne uppe på åkern och bara skrittade runt på långa tyglar utan krav alls och Enya försöker ändå spotta ut bettet =S Själva ridningen gick jättebra och jag tror mamma börjar känna sig lite mer trygg med Enya nu, de red lite runt koner och svängde för ytterskänkeln och lite sånt. MEN.. Enya var hemskt orolig i munnen hela tiden..


Så i tisdags ringe jag vår tandvet Ylva Rubin (www.lundens.com) och jag hade sån tur att vi kunde komma redan samma torsdag! Så idag lastade jag Enyisen och åkte upp till Ylva för en check i munnen =)

Där var inga större grejer faktiskt, hon hade rester av en mjölktand kvar som Ylva plockade bort, hon slipade bort en liten hake som låste lite och så lackade hon tänderna med bananlack. Dessutom hade hon ett par mjölktänder som håller på att växlas så det var inte alls konstigt att hon var rörig i munnen.

Bettet jag rider på var helt rätt för Enya och jag kan variera mellan mitt Billy Allen, Novat och ett rakt mullen mouth tränsbett. Däremot så ska hon gå en period med bettlyftare för att få bort bettet från de lite ömma lanerna och lösa tänderna i underkäken, enkelt förklarat så sätter man curben löst ovanpå nosryggen istället för under hakan! Ska iaf prova detta och ge det en chans. Dessutom ska vi varva och försöka rida så mkt jag kan med sidepull/bosal istället så att tänderna får växla ifred.

Det är bra med Ylva för man kan diskutera, ge synpunkter och man får bra och vettiga svar samtidigt som man kan fråga annat man vill veta. Dessutom visar hon alltid var hon gör i munnen, man får själv känna och titta.
Det är så kul, man lär sig alltid nya grejer när man är där =D

Härligt liv!

Publicerad 2011-03-26 17:15:26 i Allmänt,

Sol ute, 12 grader varmt och nästan vindstilla.. Ridsuget kom som ett brev på posten!


Tog in E och började på projekt fällborstning. Såg ut som om det hade snöat i stallgången, jädrar vad hon fäller!! På med sadel och sen gav vi oss ut i skogen. Riktigt härligt var det lite snö kvar här och där och vägen var sådär gött gungig som den bara blir när det är tjällossning.

Vi både skrittade och travade nästan hela vägen ut i skogen och Enya var riktigt pigg och hade bra driv hela vägen. På vägen hem skrittade hon helt coolt på långa tyglar och jag kunde bara sitta och njuta =)


När vi kom hem kom pappa med traktorn och skogsvagn så vi blev stående där ett tag och pratade. Hon stod helt stilla och halvsov hela tiden..

Lägger in en bild från förra lördagen,


Här låg det en hel del snö kvar, nu är det bara gamla drivor kvar =)

Trail clinic!

Publicerad 2011-03-26 11:37:27 i Allmänt,

I söndags  var det trail clinic på Suse, jag anmälde mig och Enya med förbehåll att vi hänger med så länge hon orkar.

Jag började passet med att promenera henne en bra stund under tiden banan plockades fram, hon hann titta av sig och lugnade fort ner sig. 4e gången i ridhus nu! Satt upp och fortsatte skritta tills clinicen skulle börja med gemensam uppvärmning.

Det var skritt och trav längs spåret på led, följa john med ökning och kortning av steget, halter och igångsättningar. Först tyckte Enya det var ganska konstigt så vi la oss sist men efter ett tag kunde vi växla positioner och hon fann sig jättebra i att arbeta ihop med andra hästar så nära inpå utan att stressas när de travade om eller upp i rumpan. Bra träning!

Sen var det dags frö att börja och mjuka upp sidorna på volt, det har jag aldrig gjort med henne. Började på ganska stor volt men kunde snabbt minska ner och tillsist gick hon på lika små volter som de andra hästarna. Lite bensinstopp i traven fortfarande men hon jobbade verkligen på och försökte hela tiden =)

Sen var det dags att prova på trailbanan, jag valde att bara göra en rak backning samt bara gå igenom grinden fast utan själva grinden påhängd. Dvs jag gjorde hindret som om grinden vore där men utan att öppna stänga själva grinden. Hon var så otroligt duktig, sänkte huvudet och såg sig för men tvekade inte nånstans utan bara gick på sådär lugnt och fint hela tiden.

Sista rundan gjorde vi även grinden men med hjälp, så Karin tog grinden och jag red igenom den som om vi hade gjort den helt själv. Sen fick vi applåder så då fick vi träna på det med, hon hoppade till lite men sen brydde hon sig inte alls =)

När träningen var slut fick vi lite feedback och Karin frågade hur gammal hon var, när jag svarade 3½ så hade hon trott att hon var minst 5. Kul =D Då har jag ju gjort något rätt!


Är så nöjd med min fina tjej, hon är så otroligt snäll och har verkligen ett hjärta av guld!

Ljungberg-träning!

Publicerad 2011-03-26 00:23:41 i Allmänt,

Oj vad jag har bloggat dåligt!


Får väl börja från början, dvs. med Peter-träningen!

Dagen började lite vingligt, vi hade fått nästan 1dm snö så jag velade länge om jag skulle ta med Enya upp eller inte. Det är en sak att köra fast med bara bilen och en helt annan att blir stående med häst i släpet. Efter en massa velande, kollande av väderleksrapporter så lastade jag iaf hästen och styrde kosan mot Gamlegården.

Enya är en riktig klippa i släpet nu, hon står still och äter.. I 2h! Lite skillnad jämfört med förra vintern när jag tragglade med latträningen och hon var så rädd, hon skakade bara hon såg släpet. Nu lastar hon sig själv =)

Hade ridtid kl 12 och 11,30 stannade vi på gården, ganska bra tajming! Klädde på Enya och gick upp till ridhuset för att värma upp, Peter var försenad med lektionen före så det blev lite längre uppvärmning än vad som var tänkt från början. Hon hann iaf titta och lyssna av sig och lugnade snabbt ner sig.

Dags för lektion!
Jag fick rida samma övning som sist, rakrikta och styr för ytterskänkeln. Efter att jag hade fått skäll för att jag vevar runt med händerna så blev det faktiskt ganska hyfsat mot slutet, jobbade bara i skritt och trav för Peter tyckte att jag ska stärka henne där först innan jag börjar peta i galoppen. Så läxan var - Träna styrning 5 dagar i veckan i 3v innan jag får galoppera! Så nu tränar vi styrning för fulla muggar =)



När jag hade ridit klart på Enya stod Skunken redan sadlad och klar uppe i ridhuset, tur man hade hästskötare med sig  ;) Mamma gick ner med Enya och jag kunde stanna kvar och se Peter rida Skunk, vilken skillnad! Hon har gått på stång 5ggr nu och verkar trivas mkt bättre med stången i munnen än på tränsbettet. Dock så tyckte Peter att hon var en bitch *hrrm* Har jag inte märkt?! *visslar*

Efter han hade visat henne så var det min tur.. Vilken total disaster! Jag hade inte kontroll alls på kroppen och händerna viftade åt alla jäkal håll. Usch så arg jag blir när det inte funkar!! Peter svor åt mig, jag red ururselt och så höll det på så ett bra tag innan jag fick styr på mig själv. Framåt slutet var det hyfsat men absolut inte bra.. Suck! Åhhh så irriterad man bli på sig själv =( Tillsist hotade Peter med att limma fast innerhanden och gav mig hjälp genom att tjata varenda steg och tillsist blev det bättre. Svårt det där!

Deppade lite på vägen hem men nu känner jag mig mer taggad än deppig, jag SKA fixa detta!!


Mamsen red sin andra lektion för Anna, vilka framsteg!! Det blev både skritt, trav och även lite galopp. Heja morsan =)

Nyklippt!

Publicerad 2011-03-16 20:59:00 i Allmänt,

Idag klippte jag Enya, blev bara en "islandsklippning" dvs. en bit på halsen och ner på bringan. Hoppas det räcker för att hon ska slippa svettas så mkt.

Har ju ingen klippmaskin och tänkte åkt till Jula och köpt deras. Men fick ett infall och provade med min Moser jag klipper Pepsi med, den funkade skitbra! Nu var det ju ingen helkroppsklippning så det rokade den ju med och det blev faktiskt betydligt bättre än vad jag hoppades. Ska finklippa lite i morgon och få bort ett par ränder där hon blev otålig bara =)

Första söndagsträningen!

Publicerad 2011-03-14 21:43:00 i Allmänt,

Spenderade lördagen nere i Hörby som groom åt Annika & Chic's när de skulle träningstävla hos WRIS. Riktigt trevligt att de fixar sånt, jag hade också velat vara med och rida. Hoppas de har fler sådana och gärna lite nämre oss =)


Söndag var det dags för Suse och Enyas ridpremiär ihop med andra hästar. Var ganska nervös på vägen upp men det hade jag inte behövt. Hon är verkligen fantastisk! Ledde henne att par varv och kikade på alla grejer som var framme innan jag satt upp. Hon stod blickstilla tills jag var uppe och hade rättat till mig och bad henne gå.

Hörnen var lite spooky men inte värre än att hon stod stilla och tittade en stund innan hon gick fram. Gick över bommar och runt koner, blev omridna i både trav och galopp både framifrån och bakifrån och hon bryr sig knappt!!

Vi red mest runt, tittade på saker och det var mest fokus på att hon skulle vilja framåt och behålla fokus på mig. På slutet av passet var hon superfin, travade på med ordentliga kliv i en trevlig form med mjuk lösgjord mun. Då känns det riktigt BRAA!! Fick även till ett par galoppsprång med en massa övertalning och hon bjussade på ett back bocksprång men det blev iaf lite galopp. Detta stöder min teori om att hon helt enkelt är lite ringrostig!

Dessutom tyckte alla att hon var en sööööt häst och det blir jag så himla glad över! Vi har haft så mkt folk emot oss ända sen den dagen jag la handpeng på henne, nu överbevisar hon alla med sitt goa fina lynne och sina looks ;)

Bildbevis!

Publicerad 2011-03-11 16:29:00 i Allmänt,


Räcker ut tungan åt mattes påhitt!!



Lyssnar noga på vad hon däruppe säjer, söt stil på öronen =)



Skrittar och böjer sidorna!



När katten är borta..

Publicerad 2011-03-10 20:56:00 i Allmänt,

Med Skunk tryggt placerad hos Ljungberg var det dags för Enya att gå in på ett lite tuffare schema. I hennes fall betyder det att det är dags för ridning med lite krav och inte bara skritta ut i skogen på långa tyglar.


Så igår tog jag rejäla krafttag och sög tag i den lilla ynka gnistan motivation jag hade, lastade hästen och åkte till Ekeberg. Har inte varit där på flera år men Rosenberg var bokat så valet var Ekeberg eller inte rida alls. Ridhuset hade tyvärr förfallit lite sen sist, trasig sarg bland annat. Underlaget var däremot riktigt bra, ganska fast och lite svikt.

Enya tyckte inte det var något konstigt att komma till ridhus trots att det bara var hennes 3e gång i ridhus nånsin. Klok tjej det där! Vi gick ett par varv för att titta av oss och kunna kolla på avspärrningsbanden de hade satt upp längs med sargen, mest spännande var dock spegeln. Vilken snygg häst där var på andra sidan ;)


Ridmässigt var det väl inget wow-pass, hon har lite dålig framåtbjudning och saktar gärna av så fort jag ger henne eftergift. Men hon är bara 3år gammal och är nyss inriden och utifrån det så sköter hon sig över förväntan! Jobbade mest med att få henne att ge efter för bettet och med att hitta drivet framåt, aktivera bakdelen för att senare kunna möta upp henne fram.

Hon vill gärna hålla lite fast i bettet, och var lite knixig att få att släppa. Tror det kan vara lite försvarsmekanism efter såren i munnen?! Jag inbillar mig iaf det.. Hon har blivit mycket lugnare med bettet nu, hon joxar lite de första minutrarna för att sen bli stilla.

Sen gjorde jag en dum grej.. Blir fortfarande lite arg på mig själv över att jag så tvunget skulle forcera men det är så lätt att vara efterklok. Hon gick riktigt bra i både skritt och trav i båda varven, takten hade kommit fint i det varvet där den inte riktigt fanns i början och hon kändes riktigt fin. Då får jag den "briljanta" idén att prova galoppen. DUMT!! Här blev det kattskit.. Hon förstod nog inte vad jag menade och jag hamnade i obalans och ingenting fungerade. Hon tog ett språng och lite bock och det var det närmsta galopp vi kom, den gångarten verkar ha försvunnit ur hennes system =/ Hon förstod inte alls vad jag menade och jag blev frustrerad för att jag inte kunde visa henne.

Ja som sagt, lätt att vara efterklok men nu har vi två stora viktiga grejer att ta upp när vi ska träna för Peter. Får loss henne från bettet och få lite mer eftergift och få henne att suga på bettet istället för att hålla bettet. Samt galoppen då, hoppas det är ett enkelt fix för just nu förstår hon inte alls vad jag vill.. Häst-stackaren!!

Mamma fotade oss lite men det blev riktigt dåliga bilder.. Lägger kanske in dem sen när jag har tömt kameran!

På plats hos Peter!

Publicerad 2011-03-06 21:44:00 i Allmänt,

Då var Skunk levererad hos Peter! Inga större konstigheter utan hon klev fint av släpet och gick rakt in i sin nya box. Hon såg ut att tänka att nemas problemas, här har jag ju varit förr! Skönt att hon har landat i sig själv nu, hon börjar lita på mig <3


Mamma red sin första privatlektion för Anna, det gick superbra trots en väldigt nervös mor som nog gärna hade hoppat av hästen stundtals. Men tack vare en bra coach och en underbart snäll häst så lossnade det massor och på slutet vågade hon både trava och göra skritt-spin. Hade hon inte haft öron så hade nog leeendet gått hela vägen runt ;)


Jag passade på att boka nya träningstider och mamma bokade även hon in 2 nya tider - Go morsan!! Jag är så himla taggad nu, ska bli kul att se hur mkt som har hänt på 2 veckor när vi kommer upp nästa gång =)

Vilken härlig dag!!

Publicerad 2011-03-06 11:06:17 i Allmänt,

Vaknade upp med huvudvärk igen =/ Det kommer oftare nu igen, har varit väldigt föskonad de senaste åren men nu verkar det vara en brain-pain-period igen. Jaja våren är snart här och mer utevistelse brukar vara = mindre huvudvärk!


Framåt lunchtid tog jag mig upp ur soffan, tryckte i mig en migräntablett och åkte till stallet. Mamma passade Rasmus så jag tog in Enya och red för att möta dem. Sen tog jag & Lilla E rundan runt byn för första gången uppsuttet, den tar ca 20 minuter och kändes som en lagom utflykt :) Vi kunde tilloch med ta ett par travsnuttar där hon bjöd på riktigt ordentligt, öronen framåt och hon var bara så himla GLAD!! Så jäkla härligt =D




Efter Enya var färdig tog jag in Skunk för sista ridturen innan hon åker till Peter. Blev lite ridning uppe i snön på åkern! Hon var så lugn och fin, precis sån som jag vill ha henne. Galopperade lite och när hon fattar galoppen så tar hon i så att jag nästan skjuts ur sadeln <3


Lite skritt



Trav! Här var hon så fin, lite pigg och låg på men hur härlig som helst =)



Och en busig mustang ;)

Dessutom fick jag äntligen provrida min nya EQ2 hjälm, helt outstanding! Klart bästa hjälmen jag nånsin har haft. och f-n vore väl det när den var så dyr ;) Dock så sitter den perfekt på mitt huvud, den var sval (nästan kall nu mitt i vintern) och det bästa av allt.. Den är lätt! Jättelätt så min nacke slipper belastningen =)

Lyxhästar!

Publicerad 2011-03-03 22:48:00 i Allmänt,

Söndagsträningen blev inte av, hade en sjuh-vetes migrän som satte stopp för det. Istället spenderades dagen nerbäddad i sängen i ett mörklagt sovrum knaprandes migränmedicin =S

Hade planerat in 3 träningspass i ridhus denna veckan, sön+tis+lör bara för att ha henne riktigt genomriden och avrastad tills hon ska lämnas hos Ljungberg. Men det sket sig! Varför ska det strula så?!

Hade fysioterapeuten ute i tisdags och det tar ju sin tid, dessutom hade jag bokat in både Skunk och Enya för genomgång. När det var färdigt kände jag mig som en istapp och träningslusten var som bortblåst. Massagen var välbehövd, Skunk var stel i sin högersida (ev. gått omkull i hagen?!) men losnade fint med lite ström och massage. Inget allvarligt alls men det känns fint att hon är fräsch och fin innan hon åker!

Enya hade som jag trodde lite ställen som hon reagerade, hon har varit väldigt ovillig att sko bak och det kan iofs bero på ovana men nåt kändes knas. Det var mest vänster bak som hon har reagerat på och Cissi hittade lite ömma punkter i vänster bak och höger fram som hon behandlade. Dessutom fick hon lite microström på undersidan av halsen för att ge henne lite hjälp att sänka huvudet, hon är ju byggd på arab-vis och står gärna med huvudet högt och spanar = bygger muskler på fel sida av halsen. Dock så är hon jättemjuk och ifn att rida och har verkligen fattat att hon ska söka sig neråt.


Skunk åker till Ljungberg på söndag för lite trim inför säsongen. Jädrar vad laddade vi kommer att vara sen! Nu är det "bara" hennes regpapper som saknas vilket verkar vara ett nog så stort bekymmer. Det är bara ett par ynka foton som saknas och dessa ska uppfödaren skicka in. Har väntat flera månader på de där fotona och nu börjar jag känna mig lite less. Får se hur det här utvecklar sig!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela